18 Ekim 2011 Salı

OKUDUM + ÖNERİYORUM =SİYAH SÜT

     

     Selim İleri, Siyah Süt, cesur, şaşırtıcı, tılsımlı bir roman: Bunca kötülüğün ortasında, bize umut veriyor Elif Şafak, dayanabilmek, direnebilmek ve sonra hayata, bir mucize gibi, yeniden başlayabilmek için." diyor. 
     Elif Şafak'ı çok severim. Onun kitaplarını okurken kitap değildir sanki okuduğum, gemiyle yolculuk etmektir. Elif Şafak'ın kitaplarını okurken gerçek dünyadan ayrıldığımı hissederim hep. Aslında son kitabı İskender'den bahsetmek gerek fakat ben Siyah Süt'ü çok sevdim. Diğerlerinden çok daha sade bir dili var ve de Elif Şafak'ın ilk otobiyografik kitabı.
     Kadın meselesi ne yazık ki hala ve hala bir meseledir Dünya'da ve Türkiye'de. Kadına gereken değeri bir türlü veremedik milletçe. Hele de televizyonda hergün yeni bir kadına şiddet haberi izledikçe ve gazetelerde okudukça daha da sinirleniyorum. 'Yazık...Çok yazık..'demekten başka birşey gelmiyor elimden, elimizden.
    Oysa kadın kendi içinde zaten bir yığın gelgitlerle, yaralarla, kararsızlıklarla uğraşır durur ömrü boyunca. Okuyup okumaması, üniversiteye gidip gitmemesi, iş bulması bulamaması, çalışması çalışmaması, giyinmesi, süslenmesi, erkek arkadaşı olması olmaması, evlenmesi evlenmemesi,anne olması olmaması..vs..vs bunların hepsi birer soru(n)dur kadın için. Bütün bu konularda nasıl, nerede, kim, neden ve ne zaman sorularını hem çevresi hem de kendi adına cevaplamak zorundadır kadın.Kendine Ait Odasından çıkması da çıkmaması da hep olaydır, problemdir.
     Elif Şafak, Siyah Süt'te en zor dönemlerden birini ele alır. 30lu yaşlarında bir kadın üstelik okuyan,araştıran, yazan bir kadın. İçinde barındırdığı farklı farklı kadınlarla tanışmasını konu alır Siyah Süt. Parmak kadınlar adını verdiği bu minik karakterler(Sinik Entel Hanım, Anaç Sütlaç Hanım, Can Derviş Hanım, Hırs Nefs Hanım, Saten Şehvet Hanım, Pratik Akıl Hanım) arasındaki çekişmeyi, tartışmaları hatta kavgaları anlatır. 30lu yaşlar kariyer, evlilik ve çocuk arasında kalma yaşıdır. Çocuk sahibi olmasıyla beraber postnatal depresyonda bulur kendini. Bir kadının iç dünyasını, depresyonunu gözlemlerken kendinizden de çok şey bulacağınıza eminim.

İyi Okumalar...
    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Herşey paylaştıkça güzelleşiyor. Paylaşımınızdan dolayı kucak dolusu teşekkürler

Buna baktıysan bir de buna bakk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...